設計實境 2018-01-16

舊屋翻新裡「通透的凝視」

芽米空間設計有限公司  Yamspace Design   

楊俊華  Jiun-Hua Yang  / 黃朝鍵 Chao-Jian Huang

感謝香港Ublog-宇思文化生活誌 採訪報導 / 榮獲多項國際設計大獎 

 

台灣的舊市區內,許許多多的長形店屋住宅,構成了熱鬧的都會居住與商業生活場域,這些建築物在歷經歲月洗禮後逐漸凋敝,極須以新的操作手段介入。本案位處台中市區,為母子二人居住的五層店屋老宅,長達四十公尺的縱深為建築物的修整增添不少難度,設計師透過全新的空間配置、動線規畫與採光設計,在回應業主使用需求的同時,亦改善狹長室內空間的建築物理環境。

 

Many of the long buildings, on the old urban area in Taiwan, have constituted a festive place, where most of the old architectures are getting wrecked over time and are in need of renovations. Located in Taichung City, the project is a five-floor house in which a mother and her son are the current residences. The forty-meter long building has been a conundrum for the designer to remodel the originally slender width, who overcomes the difficulties by redesigning the configurations, asked from the client, so that the building is getting more natural lighting.

 

 

為了改善建築物通風採光不良的問題,設計師於空間中段設置貫穿五層樓的垂直向天井,並新增電梯以便年邁的母親使用。有別於一般住宅將公共場域設於一樓的常態,本案的客、餐廳與廚房位於建築物三樓,以此為區隔,一至二樓為男主人的生活區域,四至五樓則為母親的活動範圍,在兩代家庭共同生活的同時,也能保有彼此生活的節奏與步調。

 

In order to make the building permit more daylight and air, the designer has built up a light well which connects each floor, and an elevator especially for the mother who is too old to walk along stairs. Different from most of the mansions in which the first floor is mainly reserved for the public area, the building, in this project, is remodeled so that the third floor is designed for the living room, dining room and kitchen, the first and second floor is reserved for the host, and the fourth and fifth floors are prepared for the mother, the design preserving the life styles for each generation while living in the same building.

 

 

一樓車庫後方為屋主做音樂的討論空間,斑駁磚牆象徵著建築物乘載過去的歷史,搭配具有歷史意涵的古老家具配件,讓嶄新修葺的空間也能訴說已不復見的曾經。二樓由錄音室與男主人臥室組成,錄音室設計配合音場與聲學的角度運算,呈現出不規則狀的空間角度,並以全黑的牆面,淺色調的木質地板,營造靜謐的創作氛圍。

 

The place at the back of the garage, on the first floor, is where the host writing music. The images of stained and spotted walls, and of old-fashioned furniture, present the history that reappears the unforgettable moments never coming back. The studio and host’s bedroom are built on the second floor, where the design of studio demonstrates irregular space in which the silent atmosphere for music composition is created by black walls and light-colored wooden floor.

 

 

三樓的公共場域配合建築物整體的室內風格,以石頭漆壁面、褐色木紋磚地板,搭配均直的牆面鉚釘、皮質沙發與復古配件,營造工業風簡約中帶有一絲禪意的空間質感。空間中特別設置設備完善的廚房與輕食料理吧台,以滿足母親喜愛動手下廚、料理的需求。上半部母親的生活空間,以白色家具搭配褐色鋪面,延續簡約俐落的居家風格。五樓另設有水耕植栽區與木作工坊,滿足母子二人閒暇休閒娛樂的興趣需求。

 

The public area, on the third floor, creates an industrial style with an air of Zen, by furnishing the space with stone color wall paint, wood brick floor, wall rivets, leather couch, and vintage items. The well-equipped kitchen and light-food bar meet the demand for cooking by mother herself. The upper space, for the mother, in the building presents the consistent simple style by furnishing with white furniture and brown pavements. The hydroponic and woodwork areas, especially for the mother and son, are built on the fifth floor, the design functioning as entertainment.

 

 

文章出處:宇思文化生活誌 Ublog 

更多設計師文章

更多設計師作品

熱門文章

prev next